Rojaus pyragas

Rojaus pyragas
Rojaus pyragas



INGREDIENTAI:
Energetinė vertė: 5008 kcal

6 kiaušiniai,
250 g cukraus,
250 g sviesto,
250 g miltų,
1 vanilės lazdelė (arba 1 pak. vanilinio cukraus),
1 apelsinas (arba 1/2 stiklinės apelsinų sulčių bei esencijos),
sviesto skardai ištepti,
miltų bei cukraus pudros-pabarstyti,
50 g kapotų migdolų,
50 g kapotų pistacijos riešutų.

GAMINIMAS:

Baltymus atskirkite nuo trynių. Du baltymus išplakite iki standumo. Iš kitų galite gaminti baltyminę masę (pvz., bezė pyragaičiams) arba šaldymo kameroje užšaldyti, o prireikus, gaminti desertus, suflė ar pan. Visus trynius sukite su cukrumi, kol masė taps puri. Apelsiną nuplaukite karštu vandeniu ir nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį.

Sviestą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Vanilės lazdelę parpjaukite išilgai pusiau ir išgramdykite šerdį. Vanilės drožles arba vanilinį cukrų bei tarkuotą apelsino žievelę suberkite į dubenį su sviestu. Dubenį įstatykite į karšto vandens vonelę ir maišykite, kol sviestas suminkštės.

Tada išsukite. Maišydami trynių masę, pirmiausia po šaukštą berkite persijotus miltus, tada dalimis sudėkite sviestą. Galiausiai įmaišykite baltymų putas. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Jį ištepkite lydytu sviestu ir pirmiausia pabarstykite miltais bei cukraus pudra, po to migdolais (paskrudintais keptuvėje be riebalų) bei pistacijos riešutais.

Tešlą skardoje paskleiskite ne storesniu nei 3 cm sluoksniu. Jei tešlos neužtenka visai skardai užpildyti, užlenkite vieną sviestinio popieriaus kraštą. Tuomet kepdama tešla neišsklis ir pyrago kraštai bus lygūs. Pyragas turi lėtai kepti (tiksliau, džiūti) nekarštoje orkaitėje. Kepkite 1 val. Elektrinę orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių (dujinėje-I padala) ir, įdėję pyragą, iškart temperatūrą sumažinkite iki 100 laipsnių temperatūros (dujinėje-1/4 padalos).

Išėmę pyragą, dar šiltą aštriu peiliu supjaustykite gabaliukais. Valgykite kuo šviežesnį. Šis purus, plonas pyragas labai tiks kaip pagrindas vaisiniams kepiniams. Tuomet skardą pabarstykite tik kapotais migdolais, sukrėskite tešlą ir ant jos išdėliokite vaisius: gerai nuvarvintas vyšnias (iš kompoto), obuolių skilteles, abrikosų puseles. Pabarstykite migdolų plokštelėmis.

Ypač skanus pyragas su kriaušėmis: apvirę kriaušių puseles, supjaustykite į 4 skilteles ir gerai nuvarvinkite. Vaisius išdėliokite ant tešlos ir kepkite, kaip nurodyta ankščiau. 10 min. iki baigiant kepti, pyragą apibarstykite stambiai tarkuotu šokoladu (geriausiai pusiau karčiu).

Jei kepsite pyragą su rūgščiais vaisiais, pvz., rabarbarais, tešlai naudokite tik 150 g cukraus, o kitą dalį išplakite su baltymu, likusiu nuo tešlos. 15 min. prieš baigiant kepti, išplaktus baltymus užtepkite ant pyrago su vaisiais. Trumpam padidinkite temperatūrą.