Tortai
tortas yra saldus apvalios formos desertas, kuris dažniausiai yra kepamas. Pagrindiniai ir dažniausiai naudojami ingridientai tortams yra miltai ,cukrus ,kaiušiniai ,sviestas, kai kuriuose tortų receptuose figuruoja, pienas ar vanduo ,tai pat mieles ar kepimo milteliai.Tortų gamyboje tai pat naudojami džiovinti,bei cukruoti vaisiais, riešutai, kakava, arba jų ekstraktai.Dar tortai gaminai su grietinėlės,vaisių konservų,marcipanų masėmis.Tortas ypatingas desertas, todėl gaminamas svarbioms progoms, ypatingoms šventėms,gimtadienių, jubiliejų arvestuvių iškilmėms.
Tortai ir senovės Egiptas
Maisto istorikai teigia, kad
pirmieji tortus pradėjo kepti senovės egiptiečiai. Šie tortai buvo labiau
panašūs į saldintą duoną, kartais į juos įdėdami medaus. Taip paįvairindami
tortų skonį.
Kodėl tortai yra apvalūs?
Šiais laikais mes įpratę matyti įvairiausių formų,auksčių ir spalvų
konditerijos tortus.Tčiau tortai tradiciškai yra apvalųs.Mėnulis ir saulė
simbolizuoja cikliškumą gyvenime, todėl pabrėžiamai akcentuojame tortą,kaip
simbolį per svarbias šventes,kaip naujos
kelionės pradžią.
Senovinė duona irgi būdavo apvalios į dabartinius tortus panašios formos, ir
kepama sekliuose skardose. septynioliktajame amžiuje, tortams kepti buvo gaminti
pradėta naudoti metalius arba medinius žiedus.
Kada tortai tapo lengviau gaminami?
kepimo miltelių ir sodos išradimas, buvo revoliucija tortų pramoninės srityje
.Šaldytuvai, krosnys ,turėjo daugiau funkcijų, kurie palengvindavo žmogaus
darbą.Geležinkeliai išsprendė dideles logistikos problemas, galima buvo gauti
įvairių ingridientų,ir tai padėjo greičiau ir pigiau gauti norimų produktų.